Elämme vuodenaikaa, jolloin erilaiset virukset voivat heikentää terveyttämme. Voit vahvistaa immuniteettiasi ja karkoittaa viruksia luontaisilla keinoilla: yrteillä, ravinnolla, liikkumalla luonnossa, riittävällä levolla, hyvillä ihmissuhteilla ja joogan avulla.
Vastustuskykyä luonnollisesti
Käytä seuraavia, immuniteettia kohottavia yrttejä: siankärsämö, kamomilla, kehäkukka, kaunopunahattu eli auringonhattu ja oregano. Yrttejä käytetään jauheina, yrttiteinä tai -uutteina.
Antiviraalisia eli viruksia tuhoavia tai niiden lisääntymistä estäviä ja lämmittäviä kasveja ovat myös piparjuuri, inkivääri, krassi, valkosipuli ja mustaviinimarja (erityisesti lehdet). Mehiläisten tuottama kittivaha eli propolis ja hunaja ovat myös todistettu tärkeiksi antibioottisiksi aineiksi.
Välillisesti immuniteettia nostaa lisäksi pii-pitoiset kasvit kuten vahvistava nokkonen ja peltokorte. Maksan toimintaa tukevat kasvit auttavat bakteerien ja virusten tuhoamisessa. Näitä ovat esimerkiksi voikukka ja takiaisen juuri.
Ravinnosta antioksidantteja
Huonot ravintotottumukset (mm. suuri valkaistun sokerin käyttö) laskee immuniteettia heti. Joku on laskenut, että 1tl sokeria laskee immuniteettia 20 minuutiksi. Tuoreiden paikallisesti viljeltyjen luomuvihannesten määrää kannattaa nostaa aterioilla. Ne sisältävät paljon bioenergiaa ja polyfenolisia yhdisteitä, joiden tiedetään kohottavan kehon puolustusvastetta.
Antioksidanteilla kuten tärkeillä vitamiineilla (C-, A-, B- ja E-vitamiini) ja niiden kanssa yhdessä toimivilla hivenaineilla (sinkki, magnesium, seleeni) saattaa olla myös tärkeä merkitys mm. stressitekijöiden lisääntyessä. Myös D-vitamiinia pidetään tärkeänä vitamiinina. Kotimaiset metsä- ja puutarhamarjat ovat tunnetusti hyvin vitamiini- ja hivenainerikkaita. Erityisesti tyrnissä C-vitamiinipitoisuus on valtava.
Kasviantioksidantit ovat tärkeitä kehon yleishyvinvoinnin kohottamisessa ja taistelussa vapaita radikaaleja vastaan. Elimistössä antioksidantit muuttavat vaaralliset hapen aineenvaihduntatuotteet, vapaat radikaalit, vaarattomiksi. Kasviantioksidantteja tarvitaan enemmän myös silloin, kun ihmisen mieliala laskee ja fyysiset ja psyykkiset rasitustekijät kasvavat. Marjojen lisäksi kasviantioksidantteja sisältävät runsaasti useimmat maustekasvit ja myös nokkonen.
Adaptogeeniset kasvit kuten mm. nokkonen, väinönputki ja kuismat saattavat auttaa erilaisten sairauksien kuten influenssan ennaltaehkäisyssä, sillä adaptogeenit auttavat elimistöä kestämään paremmin erilaisia stressitekijöitä.
Kun flunssa iskee
Mikäli epäilet, että olet saanut jonkun influenssatartunnan, voit huuhdella nenää esim. suolavedellä ja myös kurlata kurkkua. Muista myös juoda paljon ja tietenkin pestä käsiäsi sekä aivastaa kyynärvarteen ja tarvittaessa pitää kasvomaskia!
Oloa helpottaa myös lämmin jalkakylpy tai sauna. Pidä itsesi lämpimänä ja käytä munuaisalueella lämpöpakkausta. Lepää ja nuku kunnon unet! Käytä höyryhengityksessä 2-3 tippaa eteerisiä öljyjä kuten eukalyptusta, timjamia, mäntyä tai laventelia. Ne desinfioivat myös huoneilmaa.
Luonnollisesti kun mieliala on korkealla, niin immuniteettikin on korkealla. Tyytymättömyyshän laskee tutkimustenkin mukaan heti immuniteettia ja sairastumisalttius lisääntyy. Mielialaa kohottavia ja emotionaalista tasapainoa parantavia kukkaterapeuttisia valmisteita kannattaa myös käyttää. Suomalaisista kukkaterapiauutoksista mainittakoon mm. siankärsämö, voikukka, nokkonen ja mustikka.
Jooga & metsäkylpy
Joogaliikkeet eli asanat vahvistavat immuniteettiä tasapainottamalla mielialaa sisäeritysrauhasten hoitamisen kautta. Suositeltavia ovat mm. Karmasana, Yogamudra, Kobra, Diirgha pranam sekä Sarvaungasana eli olkapääseisonta ja Kalamudra. Asanat ja meditaatio aktivoivat parasympaattista hermostoa, jolloin ihminen rauhoittuu ja pelot ja kiire hellittävät. Kun mieliala kohoaa, vastustuskykykin paranee.
Nauti luonnosta ja hengitä metsän raikkautta keuhkoihisi.
Virpi Raipala-Cormier
Jooga-opettaja. Meditaatio-opettaja
Yrttien ja luontaishoitojen kouluttaja