Lapintiainen ja talitiainen. Kuva: Pekka Komi

Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.

Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia. Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.

Koska ruokinta aloitetaan?

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on sopiva aika aloittaa talviruokinta. Sinitiaisen ja mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin kertoo usein siitä, että ravinto alkaa olla luonnossa vähissä. Aloitettua talviruokintaa pitää jatkaa yhtäjaksoisesti aina siihen asti, kunnes keväällä maa on paljas ja sula. Satunnaisesta ruokinnasta ei ole linnuille kuin hetkellistä apua. Pieneltä ruokintapaikalta voi ruoka loppua jo muutaman päivän kestävän lomamatkan aikana. Varsinkin harvaanasutuilla alueilla yhteen ruokintapaikkaan tottuneet linnut eivät ehkä löydä tarpeeksi nopeasti uutta ruokintapaikkaa  ja saattavat jopa menehtyä, jos ravinto loppuu kovien pakkasten aikaan.

Valitse hyvä paikka

Ruokintapaikan olisi hyvä sijaita vähintään kymmenen metrin päästä rakennuksista. Linnut säikähtävät helposti ja voivat hädissään lentää ikkunoita päin, koska erehtyvät luulemaan ikkunapinnan heijastuksia metsäksi. Ruokintapaikan lähistöllä olisi hyvä olla tuuheita havupuita, pensaita tai pensasaitaa, jotka antavat linnuille suojaa pedoilta ja viimalta.

Hyvällä ruokintapaikalla on useita ruokintapisteitä, jotka on hajasijoitettu vähentämään lintujen keskinäistä kilpailua. Ruokinta voi koostua useasta pisteestä esimerkiksi seuraavanlaisesti:

  • Muutama suurempi ruokinta-automaatti riittävän välimatkan päähän toisistaan
  • Talipallo- ja rasvapötkötelineitä
  • Muutama pieni roikkuva ruokinta-automaatti, jotka voi helposti sijoittaa esimerkiksi pensasaidan sisään

Mitä linnut syövät?

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät ja tali. Kauraa, hirssiä, hamppua, rypsiä ja pellavaakin voi kokeilla.

Kuorettomat auringonkukansiemenet vaikuttavat kalliimmilta kuin kuorelliset, mutta niillä on kiistaton etu: linnut voivat hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä roskaa synny.

Pähkinät ovat suurta herkkua useille linnuille, mutta jos pähkinää ei ole tarjolla pieneksi murskattuna, jää se kokonaisena monelta lajilta syömättä.

Rasvasiementankoja ja talipalloja on tarjolla verkottomina ja verkollisina. Verkottomat ovat linnuille turvallisempia, koska verkkoon tarttumisen vaaraa ei ole. Verkottomista tuotteista syntyy luontoon myös vähemmän roskaa. Verkollisista tuotteista kannattaa poistaa verkot ennen tarjolle asettamista. Tämän jälkeen tangot ja pallot voi laittaa tarjolle muovitettuihin metalliverkkohäkkeihin.

Omatekoisia lintuherkkuja voi tehdä sulattamalla rasvaa ja sekoittamalla sen joukkoon erilaisia siemeniä ja pähkinöitä. Muottina voi käyttää maitopurkkeja, kukkaruukkuja, kakkuvuokia tai mitä tahansa tyhjiä astioita. Erilaisia seoksia voi kokeilla mielensä mukaan ja testata, mikä toimii. Jos käyttää kookosrasvaa, joukkoon on syytä lisätä ruokaöljyä, jotta rasvaseos ei pakkasella kovetu liikaa.

Pihlajanmarjoja voi kerätä syksyllä talteen ja tarjoilla linnuille kuivattuina tai pakastettuina.

Älä ruoki lintuja kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään, mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Leivän tai leivänmurujen tarjoamista lintulaudalla ei suositella, sillä se ei ole linnuille kovin ravitsevaa, vaikka täyttääkin vatsat.

Ruokinnalla tai sen läheisyydessä olisi hyvä olla tarjolla myös hienoa hiekkaa, jota linnut tarvitsevat lihasmahaansa ruoan jauhaantumisen edistämiseksi.

Lähde & kuvat: BirdLife Suomi

Siemenherkku siivekkäille ystäville

Tee muotteihin herkkuseoksia, joita linnut rakastavat.

Tarvitset:
150 g kookosöljyä
1/2 dl rypsiöljyä
3-4 dl yhteensä auringonkukansiemeniä, murskattuja maapähkinöitä, kauranjyviä, pihlajanmarjoja, ruusunmarjoja.

Kuumenna kookosöljy juoksevaksi ja lisää rypsiöljy.
Kaada loput ainekset karkeana rouheena joukkoon (jätä vähän koristeluun). Anna seoksen jähmettyä viileässä sen verran, että saat lusikoitua sen lautasen päällä oleviin muotteihin. Painele pinnalle vielä siemeniä, marjoja ja pähkinöitä. Anna jähmettyä mielellään yön yli kylmässä. Irrota muotti ja pujota ripustuslanka parsinneulan avulla läpi.

Linnut kiittävät!

Piri Aarnikko, Diipáli

Meditaatio- ja joogaopettaja