” Ravinnoksi pitää mahdollisuuksien mukaan valita sellaisia eläviä olentoja, joiden tietoisuus on kehittynyt suhteellisen vähän, sillä mitä kehittyneempi tietoisuus esimerkiksi eläimellä on, sitä suurempi sen kokema kärsimys on.” Shrii Shrii Anandamurti

 

Ravinnon tehtävänä on ylläpitää kehomme hyvinvointia, mutta se vaikuttaa myös mieleemme. Siksi henkisen tien kulkija valitsee ravinnokseen ruokia, jotka ovat terveellisiä, tekevät mielestä rauhallisen, tukevat meditaatiota ja ovat eettisesti kestäviä.

Reseptejä löydät täältä.

Raaka-aineiden vaikutusten mukaan ruoka-aineet jaetaankin kolmeen ryhmään.

Sattvinen (sattva = hienosyinen) kasvisruokavalio on parasta keholle ja mielelle, sillä se tekee niistä hienosyisen. Samalla toteutuu ahimsan, väkivallattomuuden periaate – ei tuoteta tuskaa ja kärsimystä eläimille.

Sattvinen ravinto sulaa helposti, tarjoaa laadukasta energiaa, lisää vireyttä, voimaa ja kestävyyttä sekä tekee mielen levolliseksi. Ruoka-aineet ovat puhtaita, terveellisiä ja luonnostaan herkullisia.

Sattviseen laktovegetaariseen kasvisruokavalioon kuuluvat kypsentämättömät ja kevyesti kypsennetyt kasvikset, marjat ja hedelmät, täysjyväviljatuotteet, yrtit, idut, yrttiteet, hunaja ja kylmäpuristetut kasviöljyt. Proteiinitarve saadaan tyydytettyä maitotuotteilla (esim. tuorejuustot, jogurtti), pavuilla, linsseillä, herneillä, tofulla, härkäpaputuotteilla, pähkinöillä ja siemenillä.

 

Rajasinen ravinto (rajas = liikkuva, muuttuva) tekee kehosta ja mielestä yliaktiivisen, levottoman ja aiheuttaa unettomuutta. Tähän ryhmään kuuluvat esim. voimakkaat mausteet, valkoinen sokeri sekä kofeiinia sisältävät kahvi, teepensaan lehdistä tehty tee, kola- ja energiajuomat, suklaa ja kaakao.

Tamasinen ravinto (tamas =  jähmeä, staattinen) tekee kehon ja mielen jähmeäksi, veltoksi tai stimuloi kehoa kehittäen liikaa lämpöä. Tällaisia ruoka-aineita vältetään, koska ne tekevät olon raskaaksi ja uneliaaksi, jopa masentuneeksi. Liha, kala, kananmuna, sienet, sipuli, tuliset mausteet, käyneet ja vanhentuneet ruoat sekä alkoholi, tupakka ja huumeet kuuluvat tähän ryhmään. Tamasisen vaikutuksen aiheuttaa myös yli kolme kuppia kahvia tai teepensaan lehdistä valmistettua teetä päivässä. Ylensyönti saa myös aikaan tamasisen reaktion.

Kehon happamoituminen on monien sairauksien syynä. Rajasiset ja tamasiset ruoat aiheuttavat happaman reaktion kehossa. Huonosti sulava ruoka, vaikka se olisi sattvistakin, lisää myös kehon happamuutta. Kehon happo-emästasapainon ylläpitäminen onnistuu parhaiten sattvisella kasvisruokavaliolla.

Muista myös

  • Suosi lähellä tuotettua luomuruokaa, vältä lisäaineita sisältäviä ruokia
  • Viljele ja kasvata itse mahdollisuuksien mukaan
  • Pidä ruoka-ajat säännöllisinä, valmista ruoka rakkaudella
  • Ruoan siunaaminen ennen nauttimista on kaunis tapa ja nostaa sen värähtelytasoa
  • Pureskele ruoka hyvin, ruoan sulatus alkaa jo suussa. Nauti ruoasta!
  • Vältä syömästä liian monia ruokalajeja samalla aterialla
  • Älä kuormita elimistöäsi syömällä liikaa kerralla
  • Veden riittävä juonti puhdistaa elimistön kuona-aineista ja on hyväksi aineenvaihdunnalle.
  • Juo vesi aterioiden välissä.
  • Voit puhdistaa kehoasi pitämällä paastopäivän kaksi kertaa kuussa

Paasto

Paastoaminen puhdistaa kehosta kuona-aineita ja kohottaa mielialaa. Se antaa myös ruoansulatukselle lepotauon, pitää kehon nuorekkaana, pidentää ikää ja lisää itsekuria. Shrii Shrii Anandamurtin suositus on paastota aina yhdentenätoista päivänä täyden- ja uudenkuun jälkeen (ekadasi). Se auttaa säilyttämään kehossa enemmän shukraa (kehon hienosyistä nestettä), joka on välttämätöntä aivojen ravintoa.

Paaston voi tehdä kuivapaastona tai nestepaastona. Kuivapaaston aikana ei syödä eikä juoda. Nestepaastossa juodaan sitruunavettä ja yrttiteetä. Paaston pituus voi olla joko 36 tai 24 tuntia. Pitemmässä, 36 tunnin paastossa, syödään paastoa edeltävän illan jälkeen vasta paastopäivää seuraavana aamuna. Lyhyemmässä, 24 tunnin paastossa, syödään joko paastopäivän aamuna tai iltana kevyesti ja siitä jatketaan paastoa seuraavaan aamuun tai iltaan.

Kuivapaasto on suositeltavaa terveille kasvissyöjille. Sekasyöjillä saattaa esiintyä esim. päänsärkyä ja silloin on hyvä totutella ensin nestepaastoon ja pikkuhiljaa ruokavalion muuttuessa voi aloittaa kuivapaastot. Usean päivän mittaisia nestepaastoja suositellaan erilaisten sairauksien hoitoon tai puhdistuskuureina asiantuntijan opastuksella.

Paastoa edeltävänä päivänä on hyvä valmistella kehoa paastoon syömällä kevyesti ja nauttimalla riittävästi nesteitä. Paasto lopetetaan juomalla laimeaa sitruunavettä, johon on sekoitettu hiukan merisuolaa sekä pienellä palalla kypsää hedelmää, esim. banaania. Tämän jälkeen nautitaan kevyt aamupala.