Kun haluat terveellistä, maistuvaa ja nopeasti kasvavaa ravintoa, opettele idättämään ja kasvattamaan versoja. Se on helppoa ja palkitsevaa. Idut ja versot sisältävät runsaasti pranaa, elämänenergiaa ja sopivat mainiosti joogin ruokalautaselle ympäri vuoden. Itäessään siemenen ravintoarvo lisääntyy reippaasti ja ravintoaineet imeytyvät helpommin elimistössämme.

Näin idätät

Idätykseen sopivat hyvin esimerkiksi mungpavut, vihreät linssit sekä kvinoan, tattarin ja (kuoritut) auringonkukan siemenet.

  1. Huuhtele haluamasi siemenet siivilässä tai tiheämmässä sihdissä poistaaksesi niistä mahdollisen pölyn tai lian. Liota niitä sitten yön yli runsaassa vedessä. Siemenet imevät vettä, turpoavat ja valmistautuvat kasvattamaan idun.
  2. Kaada liotusvesi pois ja käytä se kukkien kasteluun. Huuhdo siemenet huolellisesti. Poista siemenet, jotka eivät ole turvonneet tai ovat oudon värisiä, sillä ne eivät idä.
  3. Idätä siemeniä ruostumattomasta teräksestä tai muovista valmistetussa siivilässä/sihdissä, jossa ne on helppo huuhdella vähintään kaksi kertaa päivässä. Säilytä siivilää/sihtiä kannella tai pyyhkeellä peitettynä esimerkiksi astiankuivauskaapissa kulhon päällä, jotta vesi pääsee valumaan ja siemenet saavat tarvitsemaansa ilmaa eivätkä homehdu.
  4. Kun idut ovat ilmestyneet 2-5 päivän sisällä siemenestä riippuen, huuhtele ja valuta ne kunnolla ja säilytä jääkaapissa. Jätä säilytysastiaan ilmarako, että idut saavat ilmaa.
  5. Huuhtele hyvin ennen käyttöä ja käytä mahdollisimman pian salaatteihin, smootheihin, ruokiiin ja leivonnaisiin.

Perinteinen tapa on idättää lasipurkissa, jonka kanneksi kiinnitetään ohut kangas kumilenkillä. Purkkia säilytetään vinossa asennossa esimerkiksi astiankuivauskaapissa alassuin, jotta vesi valuu pois. Jotkut suosivat esimerkiksi pellavasta tehtyä pussia, jonka voi upottaa vesiastiaan liotuksen ja huuhtelun ajaksi. Ripusta sitten pussi kuivumaan, jolloin vesi valuu pois ja ilma kiertää vapaasti kankaan läpi. Kaupoista löytyy myös monikerroksisia idätysastioita, joissa voi idättää erilaisia siemeniä yhtäaikaa.

Näin versotat

Versoja on kätevä viljellä luomumullassa tai paperin päällä. Multa pysy helpommin tasaisen kosteana. Paperin päällä kasvatettavia versoja pitää suihkuttaa useammin, etteivät siemenet kuiva.

Versotukseen sopivat esimerkiksi herneen, auringonkukan, sinimailasen, parsakaalin ja krassin siemenet.

1. Liotus

Liota isompia siemeniä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja käytä se kukkien kasteluun. Pieniä siemeniä ei välttämättä tarvitse liottaa, ne itävät muutenkin.

2. Versotus

Versotus mullassa:

Levitä astiaan 2-3 cm multaa ja kostuta se suihkupullon avulla. Laita siemenet tasaisesti multaan: pienet tiheämpään, suuremmat harvempaan. Kostuta siemenet huolellisesti, että kaikki kostuvat. Laita astia vähän hämärämpään paikkaan itämään. Suihkuta siemeniä 2 kertaa päivässä. Kun idut ovat puhjenneet, siirrä viljelmä valoisaan paikkaan pöydälle tai ikkunalaudalle. Nauti versosadosta viikon, kahden kuluttua!

Versotus paperin päällä:

Laita lautaselle kolme kerrosta talouspaperia. Kastele paperi suihkupullolla. Ripota siemenet paperin päälle tasaisesti. Suihkuta siemeniä, että ne kostuvat hyvin. Peitä lautanen kelmulla, johon on tehty reikiä. Suihkuta siemeniä vähintään kaksi kertaa päivässä. Kun idut tulevat näkyviin, ota kelmu pois ja laita astia valoisalle pöydälle tai ikkunalaudalle.

3. Leikkaa valmiita versoja tarpeen mukaan käyttöön salaatteihin, leivän päälle, smootheihin.

 

Ihana aamusmoothie (2-3:lle)

2 dl mietoja versoja (auringonkukan, herneen tai parsakaalin)

1 dl idätettyjä auringonkukansiemeniä

2 dl mansikoita

3 dl manteli- tai kaurajuomaa

1 banaani

Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne ensin. Aja ainekset sileäksi sauvasekoittimella tai mixerissä. Nauti!

 

Teksti: Piri Aarnikko, ota yhteyttä tai lähetä palautetta