Kasvissyöjän talviseen pöytään katetaan pähkinöistä, siemenistä, tofusta, juureksista, marjoista, hedelmistä ja tuoksuvista mausteista loihdittuja herkkuja. Bonuksena saa hyvän mielen, kun valintoja ovat ohjanneet eettisyys ja ekologisuus. Resepteistä löytyy vaihtoehtoja, joilla ne voi soveltaa myös gluteenittomaan ja vegaanitarjoiluun. Kaunis kattaus ja kiireetön yhdessä oleminen kruunaavat ateriat.

RUOKIA

Punajuurikeitto (noin 4:lle)

1,5 dl punaisia linssejä (sakeuttamaan)
n. 10 dl kasvislientä tai vettä
4-5 punajuurta
n. 200 g hapankaalia
paketti marinoitua tai savutofua
soijakastiketta
mustapippuria
yrttejä esim. timjami, kirveli
(ruokakermaa tai vastaavaa vegaanista valmistetta)

  • Laita linssit kiehuvaan nesteeseen. Poista linsseistä tuleva vaahto lusikalla ja lisää punajuuret raakaraasteena.
  • Viipaloi tofu suikaleiksi ja lisää keittoon, kun kasvikset ovat kypsiä.
  • Saksi hapankaali pienemmäksi ja lisää keittoon. Lisää vettä tarvittaessa.
  • Mausta ja pyöristä makua tarvittaessa kermalla.
Tofusydämet (n.12 kpl)

1 pkt (300 g) marinoitua tofua
1 dl porkkanaraastetta
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
10 kpl kivettömiä oliiveja
100 g valkoisia papuja (kypsiä)
1 dl liotettuja auringonkukan siemeniä
1 ruukku timjamia tai oreganoa
2,5 rkl psyllium-kuitua
suolaa ja punaista chilitahnaa maun mukaan

Tarjolle: paksua jogurttia tai vastaavaa vegaanista valmistetta tai Juureva valkojuuri-palsternakkalevitettä

  • Raasta porkkana ja siivilöi aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja pavut liemestä.
  • Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa karkeaksi seokseksi. Tarkista maku!
  • Muotoile kostutetuin käsin 12 palloa, litistä ne ja muotoile käsin sydämenmuotoisiksi pihveiksi uunipellille leivinpaperin päälle.
  • Kypsennä 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi.
Vinkki!

Voit kypsentää ruoan myös murekkeena:

    • Laita silloin tofusydänseos voideltuun uunivuokaan.
    • Kypsennä 200 -asteisessa uunissa 20- 30 min tai kunnes mureke on pinnalta kauniin ruskea.
    • Kumoa vähän jäähtynyt mureke varovasti leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle siemeniä ja painele niitä hieman murekkeeseen, etteivät ne palaa. Jatka kypsennystä vielä sen aikaa, että pinta muuttuu kauniin ruskeaksi ja rapeaksi.
    • Tarjoa paksun jogurtin tai esim. kaurafraichen kanssa.
    Bataattivuoka (noin 4:lle )

    400 g battaattisuikaleita
    1 dl oliiviöljyä
    1/2 – 1 tl merisuolaa
    1/2 mustapippiria
    1 rkl pizzamaustetta

    Väliin seos:

    1/2 parsakaali
    1,5 dl oliiviöljyä
    1,5 dl auringonkukansiemeniä
    15 kivetöntä vihreää oliivia
    1 sitruunan kuori ja mehu
    1/2 ruukkua oreganoa
    1/2 tl merisuolaa

    Lisäksi:

    100 g fetaa tai 150 g marinoitua tofua

    Pinnalle:
    Noin 150 g juustoraastetta esim. mozzarella tai vastaavaa vegaaista raastetta

    • Kuori ja suikaloi bataatti ohuiksi suikaleiksi esim. yleiskoneella tai juustohöylällä.
    • Levitä bataattisuikaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää öljy ja mausteet päälle. Sekoita hyvin, että mausteet jakautuvat tasaisesti. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes bataatit ovat lähes pehmeitä.
    • Tee sillä välin parsakaalista, öljystä, siemenistä, oliiveista, sitruunasta ja mausteista mixerissä pestomainen seos.
    • Levitä puolet bataateista uunivuoan pohjalle, lisää parsakaaliseos ja feta tai tofu muruina. Lado päällimmäinen kerros bataattisuikaleita. Kruunaa kokonaisuus juustoraasteella.
    • Kypsennä uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea.
      LISÄKKEITÄ
      Munakoisosilli (noin 4:lle)

      1 munakoiso
      vettä
      merisuolaa

      Kastike:

      2 – 3 dl (määrä riippuu munakoison koosta) paksua jogurttia tai vastaavaa vegaanista valmistetta
      sinappia
      omenasiiderietikkaa
      mustapippuria, merisuolaa
      tuoretta tilliä

      • Pilko munakoiso noin sentin paksuisiksi ja kolmen sentin pituisiksi suikaleiksi.
      • Keitä suikaleita suolavedessä noin 5 minuuttia. Nosta suikaleet jäähtymään ja valumaan lävikköön.
      • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Oleellista on käyttää tuoretta tilliä!
      • Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet varovasti kastikkeeseen.
      • Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia. Tarkista maku.
      Rastettu punajuuri-porkkanasalaatti (noin 4:lle)

      2 isoa raakaa porkkanaa
      2 isoa raakaa punajuurta
      salaatinlehtiä
      8 saksanpähkinää
      2 rkl mantelilastuja
      4 rkl rusinoita

      Kastike:
      2 tl balsamietikkaa tai omenasiiderietikkaa
      4 rkl oliiviöljyä
      suolaa ja hienoksi jauhettua mustapippuria maun mukaan

      • Kuori ja raasta porkkanat ja punajuuret ohueksi raasteeksi.
      • Asettele raasteet raidoiksi laakeaan tarjoiluastiaan salaatinlehtien päälle.
      • Koristele rouhituilla pähkinöillä, mantelilastuilla ja rusinoilla.
      • Sekoita etikka, öljy,  suola ja pippuri kastikkeeksi. Valele salaatin päälle.
      • Laita peitettynä jääkaappiin viilenemään ennen tarjoilua. 
      Granaattiomenasalaatti (noin 4:lle)

      1 jäävuorisalaatti
      1/2 kurkku
      1 granaattiomena
      oliiviöljyä
      ruususuolaa

      • Pese salaatti, revi se käsin ja asettele laakealle vadille.
      • Pese ja kuutioi tai raasta kurkku julienneleikkurilla. Asettele salaatin päälle.
      • Puolita granaattiomena, ota puolikas kämmeneen ja naputtele kuorta esim. puulastalla – siemenet irtoavat helposti. Ripottele siemenet salaatin päälle.
      • Valele salaatin päälle hyvää oliiviöljyä ja ripota päälle ruususuolaa.
      •  Säilytä viileässä ennen tarjoilua.
      LEIVÄT & LEVITTEET
      Siemenvuokaleipä

      6,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai muita hiutaleita
      3,5 dl auringonkukansiemeniä
      1,5 dl pellavan- tai seesaminsiemeniä tai pähkinöitä
      4 rkl psylliumkuitua
      1,5-2 tl suolaa
      1/2 dl oliiviöljyä
      6,5 dl vettä

      • Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja vesi. Sekoita hyvin.
      • Laita taikina voideltuun vuokaan tai silikonivuokaan. Anna turvota jääkaapissa vähintään kaksi tuntia tai yön yli.
      • Kypsennä 175-asteisessa uunissa ensin 30 minuuttia. Kumoa sitten leipä vuoasta ritilän päälle ja jatka kypsennystä vähintään tunnin verran, kunnes leipä on kypsä ja kauniin ruskea. Leipä on kypsä, kun sitä koputettaessa ääni kuulostaa ontolta.
      • Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.
      Siemennäkkäri

      4 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukka, kurpitsa, seesam)
      1 dl speltjauhoja tai gluteenittomia jauhoja (esim. kikherne- tai tattrijauhoja)
      1 rkl psylliumkuitua
      1 tl merisuolaa
      1/2 dl kylmäpuristettua öljyä
      2-3 dl vettä

      • Sekoita ainekset ja anna tekeytyä 10 min.
      • Levitä pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi.
      • Kypsennä 175-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi. Käännä kypsennyksen loppupuolella näkkäri ylösalaisin, niin pohjakin saa väriä ja rapsakkuutta.
      Hernepesto

      400 g pakasteherneitä sulatettuna
      ½ dl kylmäpuristettua öljyä
      sitruunan mehua ja kuorta
      1 ruukku basilikaa silputtuna
      1 dl manteleita, pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä
      1 tl suolaa
      (vettä)

      • Sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sitruuna saa maistua!
      • Lisää tarvittaessa vettä.
      • Maistuu leivän päällä, pastan kanssa ja salaattikastikkeena (ohennettuna).
      Punajuurihummus

      6 dl keitettyjä kikherneitä
      n.1 dl keitinlientä
      1-2 keitettyä punajuurta
      0,5 dl tahinia
      1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
      sitruunan mehua ja kuorta
      suolaa
      (chiliä)

      • Soseuta kikherneet ja keitinliemi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Lisää paloitellut punajuuret ja jatka sekoittamista.
      • Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa nestettä. Tarkista maku.
      Pähkinätuorejuusto

      Liotus:
      2 ½ dl cashewpähkinöitä tai pähkinäsekoitusta
      1 dl auringonkukansiemeniä

      Lisäksi:
      ½ dl vettä
      1 luomusitruunan kuoriraaste ja mehu
      1/2 tl mustapippuria myllystä
      2 rkl ravintohiivahiutaleita
      1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
      merisuolaa maun mukaan
      Pinnalle: murskattua rosepippuria

      • Liota pähkinöitä ja siemeniä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele.
      • Laita pähkinät, siemenet ja vesi tehosekoittajaan ja aja tasaiseksi massaksi.Lisää loput aineet ja sekoita.Tarkista maku.
      • Vuoraa tiheä siivilä kaksin kerroin taitetulla harsokankaalla.Kaada massa siivilään.Sido harso tiukaksi palloksi esimerkiksi kuminauhalla.Laita juustosiivilä astian päälle jääkaappiin ja anna valua yön yli.
      • Nosta kiinteytynyt pähkinäjuusto siivilästä ja avaa harsopaketti.Levitä lautaselle
        murskattua rosepippuria.Aseta juusto varovasti pippureiden päälle ja painele niitä juuston pintaan.Nauti!
      JÄLKIRUOAT & LEIVONNAISET
      Hedelmäpähkinäkakku

      1 dl kuivattuja aprikooseja
      1 dl kuivattuja luumuja
      1/2 dl rusinoita
      1,5 dl pähkinöitä
      2 dl speltjauhoja, tattarijauhoja tai gluteenittomia kaurajauhoja
      1 dl intiaanisokeria
      2 tl leivinjauhetta
      50 g sulatettua voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
      2 dl appelsiinimehua
      (tomusokeria)

      • Rouhi kuivatut hedelmät ja pähkinät tehosekoittajassa tai käsin.
      • Sekoita jauhoihin sokeri ja leivinjauhe.
      • Yhdistä seokset ja lisää mehu. Sekoita hyvin.
      • Kaada seos voideltuun kakkuvuokaan.
      • Kypsennä 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi. Kakku on kypsä, kun tikulla kokeiltaessa taikina ei enää tartu siihen.

      Vinkki!

      Voit tehdä taikinasta myös muffinsseja:

      • Lusikoi taikina annosvuokiin ja kypsennä 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi.
      • Halutessasi voi sirotella jäähtyneiden muffinssien päälle tomusokeria
      Marjaherkku (noin 4:lle)

      2 dl auringonkukansiemeniä
      6 dl marjoja
      vettä, intiaanisokeria
      Koristeeksi:
      kermavaahtoa tai vastaavaa vegaanista vaahtoa
      mintun lehtiä

      • Sekoita vedessä liotetut siemenet ja marjat sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Mausta sokerilla ja laita kylmään.
      • Annostele juuri ennen tarjoilua jalallisiin laseihin kerroksittain kermavaahdon kanssa ja koristele yrttien lehdillä.
      Puolukkajäädyke (noin 6:lle)

      2 dl vispikermaa tai vastaavaa vegaanista valmistetta
      2 dl maustamatonta jogurttia tai vastaavaa vegaanista valmistetta
      2,5 dl puolukoita
      1/2-1 dl intiaanisokeria
      vaniljasokeria tai vaniljajauhetta
      Koristeluun: puolukoita

      • Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jogurtti ja puolukat, sekoita hyvin. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla maun mukaan.
      • Siirrä seos jäädyke- tai kuivakakkuvuokaan.
      • Suojaa pinta kelmulla ja pakasta yön yli.
      • Irrota jäädyke valelemalla vuokaa ulkopuolelta kuumalla vedellä. Koristele puolukoilla. Tarjoa heti.
      Mausteinen latte (noin 6 annosta)

      Maustetahna:
      2 tl jauhettua kardemummaa
      2 tl jauhettua mustapippuria
      2 rkl jauhettua kurkumaa
      2 rkl jauhettua ceyloninkanelia
      2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
      1,5 dl vettä
      Lisäksi:
      mantelimaitoa
      (intiaanisokeria)

      • Raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset kattilassa, kiehauta seos ja anna sakeutua miedolla lämmöllä 1-2 minuuttia seosta hämmennellen.
      • Kiehauta mantelimaito erikseen ja kaada kuppiin kasvimaitoa ja maustetahnaa (noin 1 rkl maustetahnaa/3 dl nestettä).
      • Makeuta halutessasi. Ihanan lämmittävä juoma!

      Hyviä hetkiä kasvisherkkujen äärellä!

      Piri Aarnikko, Diipáli

      Meditaatio ja joogaopettaja, kasvisruokaopettaja