Kokoa viikonlopuksi värikäs, terveellinen ja herkullinen ateria falafeleista ja lisäkkeistä. Asettele ainekset erikseen tarjolle, niin jokainen voi koota itselleen mieleisen kokonaisuuden.
Jälkiruokana maistuu kauniin keltainen mangorahkakakku, joka valmistuu ilman uunia.

Falafelit (n. 25 kpl)

4 dl kypsiä kikherneitä
1 porkkana raasteena
2 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
noin 1 tl merisuolaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettuja kuminansiemeniä
2 tl psyllium-kuitujauhetta
sitruunan mehua ja kuorta tai omenasiiderietikkaa
mustapippuria

  • Valuta kikherneistä liemi ja ota se talteen granolaa varten (ohje alempana). Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa rouheaksi massaksi. Tarkista maku. Sitruuna saa maistua!
  •  Tee kostutetuin käsin tai pikkulusikoiden avulla pieniä pyöryköitä (noin 25 kpl) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  •  Kypsennä 200 asteisessa kiertoilmauunissa  20-30 minuuttia, kunnes falafelit ovat kauniin ruskeita. Voit halutessasi käännellä pyöryköitä kypsennyksen aikana lusikan avulla, että ne ruskistuvat tasaisesti.
  • Tarjoa quinoan, kurkkuraidan, paprikan, hernepeston ja salaatin kanssa.

tai

  • Lado kuumennettujen Taco-kuorien päälle salaattia, oliiveja, minitomaatteja, hernepestoa, Cavi-art-merilevävalmistetta (mustaa tai oranssia), porkkanaraastetta ja falafelejä. Kruunaa komeus paksulla jogurtilla (tai vegaanisella gurtilla) ja chilitahnalla maustetulla tomaattimurskalla.

Hernepesto (6-8 hengelle)

400 g pakasteherneitä
½ dl kylmäpuristettua öljyä
1 ruukku basilikaa
1 dl liotettuja manteleita, pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä
1 tl suolaa
3 rkl sitruunan mehua

  • Liota mantelit, pähkinät tai siemenet yön yli.
  • Sulata pakasteherneet ja sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarkista maku (sitruuna saa maistus) ja lisää tarvittaessa vettä sopivan koostumuksen saamiseksi.
  • Tarjoa falafelien kanssa. Maistuu myös levitteenä leivän päällä.
Kurkkuraita (6-8 hengelle)

400 g turkkilaista, paksua jugurttia tai paksua vegaanista gurttia
1⁄2 kurkku, ripaus suolaa
(1 rkl paahdettua ja murskattua kuminaa)

  • Raasta kurkku, lisää siihen ripaus suolaa ja valuta lävikössä hetken aikaa. Sekoita jogurtin joukkoon. Lisää halutessasi paahdettua kuminaa.
  • Anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua ja tarjoa falafelien kanssa.
Mangorahkakakku ilman uunia (noin 6 annosta)

Pohja:
100 g luomuvoita tai vegaanilevitettä
200 g digestivekeksejä (löytyy myös gluteenittomana)
Täyte:
3 dl mangososetta
100 g maitorahkaa tai vegaanista tuorejuustoa (esim. Violife)
1 dl paksua jogurttia tai vegaanista gurttia
2,5 rkl psyllium-kuitua sakeuttamiseen
sitruunanmehua ja intiaanisokeria maun mukaan
Koristeluun: mandariiniviipaleita

  • Sekoita keksit ja rasva tehosekoittajassa ja painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle.
  • Sekoita täytteen ainekset keskenään, tarkista maku ja kaada vuokaan. Säilytä jääkaapissa.
  • Ennen tarjoilua irroita kakun reunat veitsellä vuoasta, poista rengas ja jaa kakku annospaloiksi. Nauti!

Tyrnijäätelö (1-2 hengelle)

1 banaani viipaleina
2-3 rkl tyrnimarjoja tai esimerkiksi puolukoita

Tämä vegaaninen jäätelöherkku syntyy pakastetuista banaaniviipaleista ja marjoista. Kypsiä banaaneja kannattaa viipaloida annospusseihin ja pakastaa myöhempää käyttöä varten.

  • Ota banaaniviipaleet ja marjat huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen valmistusta.
  • Sekoita ainekset sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
  • Nauti heti!
Granola

2 dl aquafabaa eli kikhernetölkin lientä
2 dl kaurahiutaleita (myös gluteenittomia löytyy)
2 dl rusinoita
2 dl pähkinäsekoitusta
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl kanelia, 1 tl vanilliinia tai vaniljasokeria, ripaus suolaa

  • Vatkaa aquafaba vaahdoksi (5-10 minuuttia).
  • Sekoita ainekset kikhernevaahtoon huolellisesti.
  • Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi (15-20 minuuttia). Sekoita välillä.
  • Anna granolan jäähtyä  rapeaksi seuraavaan päivään, irroittele tarvittaessa paakkuuntuneita aineksia. Säilytä kannellisessa astiassa.
  • Nauti jogurtin tai jäätelön kanssa tai sellaisenaan välipalana.


Granola on aamiaisruoka ja välipala, joka koostuu yleensä kaurasta, pähkinöistä, siemenistä, hunajasta tai muusta makeutusaineesta. Sitä paahdetaan uunissa, kunnes se on kullanruskeaa. Seokseen voidaan lisätä kuivattuja marjoja ja/tai hedelmiä. Granolaa nautitaan jogurtin tai maidon, hunajan, tuoreiden hedelmien ja marjojen kanssa. Se sopii myös leivonnaisten, jälkiruokien tai jäätelön lisukkeeksi. Granola on mainio eväs retkeilyyn, koska se on ravitsevaa, kevyttä ja siinä on paljon energiaa.