Luontoäidin parhaat – kerää ja nauti!

Villivihannesten parasta keruuaikaa on kevät ja alkukesä. Pienet, maasta nousevat versot ovat parhaita ja ravintorikkaimpia. Isommaksi kasvaessaan monet kasvit muuttuvat sitkeämmiksi ja puiseviksi. Omalla pihamaalla kasvavia villivihanneksia kannattaa kerätä ja niittää, jolloin ne kasvattavat uusia versoja tai lehtiä ja satoa on mahdollista kerätä läpi kesän.

Myöhemmin kesällä tulevat myös syötävät kukat koristamaan ja antamaan makua ja väriä salaatteihin ja leivonnaisiin. 

Kerää vain tuttuja kasveja

Kerää villivihanneksia vain mahdollisimman puhtailta ja saasteettomilta paikoilta. Välimatka autotiehen tulisi olla 200-500 metriä riippuen tien koosta ja käytön yleisyydestä. Älä kerää myrkytetyiltä, kemiallisesti lannoitetuilta tai torjunta-aineilla käsitellyiltä alueilta. 

Luonnonkasveissa on myös myrkyllisiä ja ravinnoksi kelpaamattomia kasveja. Poimi ja käytä vain kasveja, jotka tunnet ja tiedät syötäväksi kelpaaviksi! Voikukanlehti, nokkonen, maitohorsma, vuohenputki, siankärsämö ja poimulehti ovat monikäyttöisiä villivihanneksia, joista on turvallista aloittaa. Ympäri Suomen järjestetään kursseja, jotka innostavat tutustumaan monipuolisesti luonnostamme löytyviin ilmaisiin herkkuihin.

Kerää terveet kasvit kuivalla säällä aamukasteen haihduttua. Käytä tuoreena, kuivaa tai pakasta. Kuivaa kuivurissa, pieninä kimppuina tai vaakatasossa  paperin, pyyhkeen tai lakanan päällä lämpimässä, varjoisassa paikassa. Säilytä kuivat villivihannekset nimellä ja päiväyksellä varustetussa paperipussissa tai lasipurkissa pimeässä.  Voit myös pakastaa villivihanneksia valmiiksi silputtuina kerta-annoksina.

Kesäruokaa & villivihanneksia

Falafelit (noin 50 kpl)

Falafelit on helppo kesäruoka, joka maistuu lämpimänä ja kylmänä quinoan, kastikkeen ja salaatin kanssa. 

Tarvitset:

8 dl kypsiä kikherneitä

3 dl liotettuja auringonkukansiemeniä

2 dl villivihanneksia, esimerkiksi nokkosta, voikukkaa, vuohenputkea

1/2 dl kylmäpuristettua öljyä

2 tl merisuolaa

2 tl jauhettua korianteria

2 tl jauhettuja kuminansiemeniä

3 rkl psyllium-kuitujauhetta

sitruunan mehua ja kuorta tai omenasiiderietikkaa

mustapippuria

Tarjolle: quinoaa, kurkkuraitaa,  salaattia

  1. Valuta kikherneistä liemi.
  2. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella  tai tehosekoittajassa rouheaksi massaksi. Tarkista maku.
  3. Pyöritä öljytyin käsin tai pikkulusikoiden avulla pieniä pyöryköitä (noin 50 kpl) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. 
  4. Kypsennä 200 asteessa kauniin ruskeiksi (noin 30 minuuttia). Voit halutessasi käännellä pyöryköitä lusikan avulla, että ne ruskistuvat tasaisesti.
  5. Kypsennä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä lisäkkeenä falafelien, kurkkuraidan ja salaatin kanssa.

Kurkkuraita (6-8 hengelle)

400 g turkkilaista, paksua jugurttia tai paksua vegaanista gurttia

1⁄2 kurkku, ripaus suolaa

(1 rkl paahdettua ja murskattua kuminaa) 

1. Raasta kurkku karkeaksi, lisää siihen ripaus suolaa ja valuta lävikössä hetken aikaa. Sekoita jogurtin joukkoon. Lisää halutessasi paahdettua kuminaa.

2. Anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua ja tarjoa falafelien kanssa.

 

 

SIemennäkkäri (pellillinen)

4 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukka, kurpitsa, seesaminsiemen, hamppu)

1 dl nokkossilppua

1 dl speltjauhoja tai gluteenittomia jauhoja

1 rkl psyllium-kuitua

1 tl merisuolaa

1/2 dl öljyä

2-3 dl vettä

1. Sekoita näkkärin ainekset ja anna tekeytyä n.10 min.   

 2. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi haarukan avulla.

3. Kypsennä 175-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi. Käännä kypsennyksen loppuvaiheessa näkkäri ylösalaisin leivinpaperin avulla, että pohjakin saa väriä!

Vihreä pesto

5 dl villivihanneksia (esim. nokkosta, vuohenputkea, voikukan ja siankärsämön lehtiä, poimulehteä)

1 dl liotettuja auringonkukansiemeniä tai kuorittuja manteleita

1 dl oliiviöljyä

luomusitruunan mehua ja kuoriraastetta

merisuolaa, vettä

2 dl parmesaaniraastetta tai vegaanista raastetta

1. Soseuta muut ainekset paitsi parmesaani/vegaaninen raaste tehosekoittajassa.

2. Pyöräytä lopuksi juustoraaste joukkoon. Tarkista maku. Pesto maistuu leivän päällä tai pastan kanssa.

Teksti: Piri Aarnikko, ota yhteyttä tai lähetä palautetta