Meditaatio aamuisin ja iltaisin on aina mieleistä, vaikka olen meditoinut säännöllisesti jo seitsemän vuoden ajan. Huomaan kuitenkin, että rutiini vie joskus suloisuutta meditaatiohetkistäni. Kerran huomatessani rutinoitumiseni tartuin Maetreyii Nolanin Naismystisismi-kirjaan. Kirja aukesi kohdasta antaumus, avautuminen, rakkaus: Tie itseoivallukseen. Nämä kolme ohjetta ovat sen mukaan merkittäviä henkisellä matkalla:
1) Meditaation aikana tulee olla selkeä ajatus: ”Antaudun Korkeimman Tietoisuuden jalkojen juureen. Tuo jumalainen loistava olemus on edessäni, ja annan kaikkeni tuolle Yhdelle”.
2) Älä ajattele: ”Olen suuri henkinen kokelas, kutsun Korkeinta luokseni”, vaan että ”Korkein on aina kanssani, hänen armonsa sataa aina päälleni, ja avaan itseni täydellisesti antautuen vastaanottamaan Korkeimman rakkauden. Annan itseni tuolle Yhdelle”.
3) Rakkauden viljeleminen. Kun mieli keskittyy, syntyy usein autuuden tunne. Tunnet: ”Korkein on hyvin lähellä, koskettaen minua. Mieleni on ilahtunut Korkeimman jumalaisesta läsnäolosta. Sydämeni laulaa”.
Tuossa meditaatiossa, johon ryhdyin näiden ohjeiden saattelemana, antauduin Korkeimman syliin, ja sain kokea autuutta. Meditaation jälkeen avasin Maetreyii Nolanin Hiljaisuuden kuiskaus -kirjasen kohdasta:
”Muinaiset viisaat sanovat, että intellektuelli menee mangopuun luo ja tarkkailee, miten puu on kasvanut. Hän katsoo ylhäällä puussa olevaa hedelmää, ja tutkii millä tavoin se on kiinnittynyt oksaan. Hän tietää kaiken puusta ja oksasta ja hedelmistä. Mutta hän ei ole maistanut. Harras sadhaka (henkinen kokelas) ei ehkä tunne yhtäkään noista seikoista, mutta tietää, että hedelmä on makea ja hyvä, kiipeää puuhun, poimii hedelmän ja syö sen nauttien. Tällainen suora kokemus syntyy, kun yhdistät sydämesi ja mielesi avoimena, antautuen. Näin muodostuu suhde Korkeimpaan Tietoisuuteen. Syntyy henkilökohtainen yhteys”.
Rauni Heikkilä, Rainjani
Joogaopettaja, Meditaatio-ohjaaja
Maalaus: Rainjani